Шовковиця
Як чорна, так і біла шовковиця багаті на вітаміни і корисні елементи. Ці ягоди - один з найсильніших природних засобів, які мають здатність підвищувати імунітет і рятують при гіпертоні. Зрілі плоди є прекрасним сечогінним засобом, рекомендованим при набряках ниркового і серцево-судинного походження. Червона шовковиця робить позитивний вплив на кров, біла - на нервову систему.
Показано з 1 по 6 із 6 (1 сторінок)
Корисні властивості шовковиці дозволяють рекомендувати свіжі ягоди людям, страждаючим недокрів'ям, шлунково-кишковими захворюваннями (в тому числі, виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки), хворобами нирок і печінки, гіпертонічною хворобою і подагрою. Соком і відваром плодів можна полоскати горло при застуді і різних запальних захворюваннях. Також, за відгуками про шовковицю, вживання її свіжовичавленого соку захищає від стоматиту і пародонтозу.
Сік з ягід білої шовковиці є хорошим засобом профілактики дитячого рахіту. Дуже корисні ягоди людям, що страждають пороком серця і міокардіодистрофією. Систематичне вживання плодів шовковиці покращує зір, сприяє зменшенню ожиріння, а також очищенню крові, нормалізує обмін речовин і кровотворні процеси в організмі. Біла, і червона, а особливо чорна шовковиця - смачна ягода, якою можна ласувати в свіжому вигляді, використовувати як начинку для випічки і вареників, робити сік, варити киселі і компоти. Шовковицю консервують, готують з ягід варення та джеми, сироп, пастилу і шербет.