Годжі Тібетський - чагарник з ягодами червоно-оранжевого кольору. Ягода довгаста, конусоподібна, довжиною 2 см., шириною до 1 см. Ягода має приємний, солодкий смак, з не великою гірчинкою. Перші плоди з'являються вже в липні, але масове дозрівання припадає з серпня і до морозів. Ягода при повному дозріванні стає на багато смачніша. Рослина не вибаглива, любить сонячні місця, але непогано переносить тінь, морозостійка. Кущ можна формувати у вигляді дерева, обрізки не боїться. Перше плодоношення настає на 2 - 3 рік.
Термін дозрівання: липень - жовтень.
Чарівні ягоди Годжі.
Так, стиглі ягоди Годжі містять: близько 20 найцінніших амінокислот; більше двох десятків незамінних мікро- і макроелементів; найширший спект антиоксидантну, порівняно з іншими рослинами.
Скажімо в першу чергу про обмін речовин. Всі обмінні процеси ці ягоди здатні відновлювати. Кишечник починає функціонувати краще, а шлунок - виробляти додаткову кількість ферментів для засвоєння харчових поживних елементів. Ще одна вагома властивість - чистка і відновлення печінки і всієї системи виведення жовчі. Вагомо і те, що Гожді відновлюють баланс в організмі гормонів, особливо це важливо в період менопаузи і зниження сексуальних функцій.
Ягоди мають величезну омолоджуючу дію. Колір обличчя при їх прийомі стає рівним, зморшки зменшуються, а на щоках починає рожевіти здоровий рум'янець.
Ці плоди лікують нерви не гірше хімічних антидепресантів. Вони м'яко відновлюють процес сну, настрій покращують і можуть позбавити тебе від будь-яких депресивних станів.
Відзначимо широкі властивості - підвищення витривалості, стабілізація імунітету.
Цікаво й інше: ягоди Годжі за вмістом вітаміну С в 400 разів перевищують своїх цитрусових побратимів - апельсини, мандарини. Ягоди в сухій формі їмо як родзинки. За раз можна прийняти 25-30 штук. Запивати або не запивати - справа особиста.
Заварювання. Можна жменю Годжі залити водою-окропом. Після півгодини випиваємо сам відвар і з'їдаємо розпарені плоди. Цей спосіб - для людей похилого віку і які страждають гастритом.