Гурман - виноград з'явився зовсім недавно, менш десяти років.
Сорт ранній. Урожаю потрібно 110-115 днів з моменту розпускання бруньок, щоб визріти повністю.
Кисті великі, більш півкілограма, акуратної циліндричної або конічної форми, ягоди в них розташовані щільно.
Ягоди ніжно-рожеві масою 8-10 грамів. М'якоть щільна, шкірка міцна, але з'їдається. Ягоди не лопаються при перепадах вологості. Смак мускату і квіткові відтінки в ньому зачаровують навіть досвідчених дегустаторів.
Урожайність 6-8 кілограмів з куща. Ягоди можуть довго зберігатися - в прохолодних, стерильних приміщеннях грона здатні долежати до весни.
Незважаючи на те, що виноград Гурман відрізняється високою стійкістю до мілдью, оїдіуму і гнильним інфекціям в якості профілактики необхідно проводити обприскування фунгіцидами.
У догляді невибагливий.
Розмножується живцями, відводками, щепленнями. Приживлюваність живців висока. Обрізка 6-8 бруньок.
Морозостійкість до -23 ° С.
Посадковий матеріал |
Тип посадкового матеріалу | Власнекореневий |
Вік посадкового матеріалу | Однорічні |
Плоди |
По терміну дозрівання | Ранньостиглі |
Місяць дозрівання | Червень-Липень |
Розмір плоду | Великі |
Колір плоду | Рожево-бузковий |
Рослина |
Тривалість життя | Однорічні |
Посадка та догляд |
Час посадки | Березень |
Потреба в сонці | Напівтінь |