Хурма Росіянка - гібрид (виведений з хурми сорту «віргінська» і «східна») тому цей сорт не потребує додаткових запилювачів. Доросле дерево витримує морози до -35 градусів, але молоді саджанці, особливо в перші 2-3 роки, після посадки хурми краще захистити від суворих зимових умов і вкрити.
Хурма Росіянка високе, розлоге дерево. У тіні її крони можна посадити тіньолюбиві рослини і зробити розкішну зону відпочинку. У період плодоношення хурма входить на 2-3 рік після посадки. Але рясного врожаю слід очікувати не раніше п'ятого року. Тому, наберіться терпіння, і вона Вам обов'язково віддячить.
Урожайність у хурми «росіянка» стабільно висока. В середньому 45-60 кг з дерева. Ви зможете щорічно балувати ароматними плодами себе і рідних. Плоди заморожують в цілому вигляді. Після розморожування плоди хурми не втрачають ні смакових якостей, ні вітамінної цінності.
Кавказька легенда про хурму
розповідає про матір, у якої росли три не красиві дочки. Бідна вдова плакала і журилася, в сторону дочок ніхто навіть не дивився. Як же їх видати заміж? Одного разу, жінці приснився дивний сон, з'явилася до неї молода незвичайної краси дівчина і дала плід хурми, сказавши, що це допоможе її дочкам. Прокинувшись, жінка вийшла на ганок і побачила, що на старому, засохлому дереві хурми висять три стиглих плода. Зрозуміла вдова, що приходив до неї дух дерева. Мати, зірвала їх і поспішила до своїх дочок. Кожен день вона відрізала по шматочку від кожного плоду і давала дівчатам. Сталося диво - її дочки стали гарнішають на очах. Шкіра стала гладкою, як у стиглої хурми, волосся стало блискучим, дівчата стали стрункими, як молоді деревця хурми. Дочки вдало вийшли заміж, а стара мати була щаслива і до самої смерті доглядала за деревцем хурми.
До сих пір в Грузії і Вірменії пам'ятають цю легенду і, знаючи про корисні властивості хурми, завжди дають її дочкам. Вважається, що плоди дарують красу і щастя в сімейному житті.
Плоди хурми зміцнюють імунітет, уповільнюють процеси старіння, покращується травлення, зір стає кращим. У гастрономічній культурі хурма набагато більш універсальна, ніж прийнято вважати. Її можна додавати в салат (з зеленню, авокадо і грушою), робити парфе (на основі ванільного йогурту, малини), скропити лимонним соком, присипати Чилі і подавати з м'яким сиром, а ще - загортати вранці в млинці.
Доволі часте питання у нашим покупців: Чи родить хурма в Україні, наприклад в районі Києва?
- Так, вона дійсно родить і плоди встигають дозріти!
Нижче наші фото врожаю 2022 року.


В нашому кліматі хурма дозріває пізно восени. Якщо осінь буде ранньою - нічого страшного, збираєте плоди та кладете їх на дозрівання в целофановий пакет разом з яблуками. Три дні і вони готові до споживання. Той самий принцип, що і банани, які їдуть в Україну з теплих країн. Хурма вирощена в Україні на багато солодша за магазинну!



Цей смачний та корисний плід є чудовим доповненням до українського столу. Хурма містить вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які допомагають зміцнити імунітет та покращити загальний стан організму. Вирощування хурми в Україні може стати цікавим хобі або бізнесом для садівників. Успіх у вирощуванні цього плоду залежить від правильного вибору сорту, ретельного догляду та своєчасного збору плодів.